• Sada 10 Biggest Tracks Right Now
  • Sljedeće 01.20H Music Non Stop
  • Kasnije 06.00H Morning Mix
  • Još kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now

Recenzije / Albumi

album
Albumi

Goran Bare&Majke - Teške boje

Objavljeno 12.10.2011. 10:50h
“Teške boje” su rijetko opasan i krvav komad rock’n’rolla. Ništa više, ali ni manje od toga. Mnogima je ta umjetnost, nažalost, nedokučiva.

"Iza Baretovih urlika, zavijanja, zapomaganja, oplakivanja, siktanja, režanja, posrtanja, ustajanja i nade u još jedan krug života prije nekog kruga pakla, “nove” Majke, koje glazbenički ponovo predvodi superkapacitirani gitarist i skladatelj Zoran Čalić, podižu kovitlac razderanih pojačala, neukrotivih gitara, bijesnih orgulja i tutnjave ritam sekcije koje zvuče prljavo poput garage-rocka 60-ih, ali i masivno poput stadionskog i hard rocka 70-ih, a opet ima ovdje i produkcijski modernih postupaka. Majke u studijskom izdanju nisu tako rokale još od prva dva albuma, a najdojmljivije i najefektnije su tamo gdje su najžešće, najprljavije i najčvršće."

“Teške boje” su rijetko opasan i krvav komad rock’n’rolla. Ništa više, ali ni manje od toga. Mnogima je ta umjetnost, nažalost, nedokučiva.

Aleksandar Dragaš, Jutarnji list

Bare je još jednom dokazao da je veliki rock pjesnik iz čijih emocija izvire iskreni život ulice i sva surovost teškog života koji svakodnevno proživljava i s čijim će se životom poistovjetiti mnogi.

"Teške boje" najbliže su fenomenalnom "Razdoru" iz 1993. godine, koji ih je nakon debi albuma "Razum i bezumlje", postavio na tron hrvatske rock scene. Novim pjesmama sa sjajnim rifovima, odličnim rock grooveom i još boljim tekstovima u neočekivano skladnoj i bogatoj cjelini, Majke su se vratili na najbolji mogući način. "Teške boje" mogu komotno stat uz bok najvažnijih rock albuma prvog desetljeća 21. stoljeća, i to ne samo u Hrvatskoj.

Dubravko Jagatić, Tportal

Retroalbum klasičnog rocka? Dobrim dijelom – da, baš tako. Album s orguljama koje ste čuli nebrojano puta od šezdesetih do danas od Doorsa, psihodeličnih Pinka Floyda s prva dva albuma, Deep Purple iz vremena dok su bili ikona hard-rocka, a ne prog-rock karikatura ili kod Billyja Prestona i perjanika southern-roc ka iz sedamdesetih...?

Svakako! Projekt s masnim rockerskim riffovima, baražnom gitarskom paljbom koja duguje podjednako britanskom blues-hard rocku, garažnim veteranima iz šezdesetih, punkerskim začinjavcima i turbogitaristima poput Georgea Thorogooda, nadahnutih učenjima Elmorea Jamesa... Svakako! Ploča s tipičnim “baretizmima“ koji su bljesnuli još na “Razumu i bezumlju“ i “Razdoru“ podrazumijevajući i opsesivna bavljenja temama o životu i smrti, osobnim demonima (“depresija, bolesna kuja, koja spava mi u duši“...), potragama za ljubavlju (“moja je ljubav, ljubav čovjeka koji bi htio biti živ“) s nadom u izglede za – novi život?

Apsolutno! No, prije i poslije svega “Teške boje“, novi studijski album Gorana Bare & Majki, album je ultimativnog i izvanvremenog rock and rolla. Iliti, ako ćete, klasičnog rocka koji – bez obzira na mutirajuće trendove i “kritičare“- sezonce koji su mu uporno zazivali kraj – i danas živi potaknut istim “silnicama“ kao i prije četrdesetak godina.

“Teške boje“ je album beskrajno dragocjen za zdravu i dobru krvnu sliku domaće scene te još jedan dokaz da je, kao i u svijetu kad je rock u pitanju, ova traumatična, šugava, bijedna i deprimirajuća 2011. – baš sjajna.

 Zlatko Gall, Slobodna Dalmacija

 

Teške boje fuzija su Baretovih inklinacija iz solo karijere utopljenih u sumorne nihilističke instrumentalne premaze grupe Majke, slično što je Mark Lanegan činio na svom solo albumu «Bubblegum»: sumorno, bezobrazno, zveckavo, tvrdoglavo, napola dotučeno, i jedan i drugi sumiraju svoje poraze i za inat svima vrte svoj film, unatoč tome što su itekako svjesni posljedica koje imaju.

Zoran Tučkar, Muzika.hr

Komentari

Armani
Armani
19.06.2012 16:48
Oni su predobri, pjesme savršene, svaka čast :)

Komentiraj

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Albumi

Kandžija – “Koktel Od Rakije”

Koktel su popili, pa o njemu progovorili:

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: