Prema slovu:
# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 
Home Artisti

Psihomodo pop

Zagreb, Hrvatska

Kultni hrvatski rock sastav koji djeluje od 1983.

Grupa Psihomodo Pop nastaje 1983. godine, na temeljima grupe Neron, u kojoj tada sviraju Tigran Kalebota-Tigi i Smiljan Paradiš-Šparka. Tada se grupi priključuje Davor Gobac, koji je već kao trinaestogodišnjak svirao u punk bandu Klinska pomora, a ubrzo Neron mijenja ime u Psihomodo Pop. 1985. godine u sastav dolazi Radulović i ta postava održava brojne koncerte na prostoru bivše Jugoslavije. 1987. im se pridružuje drugi gitarist Brada, a 1988., nakon čak pet godina demo statusa se na tržištu pojavljuje njihov prvijenac nazvan Godina zmaja, koji je polučio ogroman uspjeh, a pročuli su se i van države zahvaljujući nizozemskom rock festivalu Grote prijs of Netherland, gdje su u konkurenciji od 600 bandova, odabrani kao jedan od šest najboljih bandova. Taj uspjeh nije mogao promaknuti ni legendarnoj glazbenoj postavi MTV, je prikazan spot engleske verzije psihomodovog najvećeg hita svih vremena "Ja volim samo sebe" prepjevan na "I'm In Love With Gobac", što je ujedno bio i prvi video spot s područja bivše Jugoslavije prikazan na MTV-u.

Nakon vrlo uspješne turneje po Nizozemskoj 1989., grupa izdaje album Live in Amsterdam, sljedeće godine odlaze na tromjesečnu turneju po ondašnjem SSSR-u. Nakon povratka slijedi video izdanje Brilliant video Psihomodo pop, te sudjelovanje na kompilaciji ZG rock forces live. Iste godine sviraju kao predgrupa svojim uzorima legendarnim punk rock bandom Ramones, na koncertima u Zagrebu i Ljubljani, a kao kruna te godine izlazi i njihov drugi studijski album Sexy magazin. Zbog ratnih događanja, grupa je prisiljena izostaviti koncertnu promociju tog albuma.

1992. izlazi albumTko je ubio Mickey Mousea s pjesmama snimljenim za razne dječje emisije.

Svojevrstan art-album Srebrne svinje izlazi 1993. godine i po mišljenju kritike i najvjernijih poklonika grupe predstavlja njihovo najbolje i najzrelije ostvarenje. Spot za pjesmu Starfuckers Radislava Jovanova-Gonze postavlja nove standarde snimanja spotova, te osvaja čak dvije nagrade - Oktavijan i Porin.

Gitarist Saša Novak Radulović 1995. godine iz banda, a na njegovo mjesto dolazi Jurij Novoselić-Kuzma (Film, Disciplina kičme, suradnik Haustora ), isprva kao pridruženi, a zatim i kao punopravni član.

Suradnja s Gonzom se nastavlja i 1995. godine, kada izlazi album "Unpljugd", akustična kompilacija i presjek 12 godina rada grupe. Nakon velikog uspjeha Unpljugda, 1997. godine izlazi album Sextasy, jedno od prvih interaktivnih izdanja, na kojem je osim pjesama bio i zapis o članovima grupe i drugim raznim zanimljivostima.

Das beste aus der grosse hit parade naziv je koncertnog albuma iz 1999. godine sa snimkom koncerta mariborskog koncerta iz prethodne godine. Album Debakl izlazi 2000. godine i dobija nagradu PORIN za najbolji rock-album godine, a 2003. izlazi dupla CD kompilacija Tekućih 20, kojom grupa obilježava dvadeset godina postojanja. Na prvom CD-u nalazi se "Best of" presjek pjesama dok su na drugom neobjavljeni materijali iz naranije faze benda do 2003. Nakon studijskog albuma "Plastic Fantastic" iz 2004., 2006. izlazi DVD kompilacija "Tekućih 20" na kojoj se nalaze gotovo svi video uradci, uključujući TV snimku pjesme "Iste Stvari" iz 1984. godine, te autorski video radovi sa članovima grupe. 2007. izlazi nova dupla "Best of" kompilacija "Ultimate Collection".

Psihomodo 2008. snima 12 novih pjesama za novi album "Jeee! Jeee! Jeee!" naslovljen prema istoimenoj naslovnoj pjesmi, prepjevu klasike legendarnih punk rockera The Vibrators. Prvi singl "Domovine sin" Psihomodo vraća svom izvornom zvuku.

Svojim načinom sviranja, glazbom i stilom, Psihomodo pop je ostavio upečatljiv trag na rock sceni kako bivše države tako i Hrvatske. Naslanjajući se na glazbeni izričaj svojih uzora (Rolling Stones, Iggy & The Stooges, Lou Reed, Velvet Underground, T-Rex, The Vibrators, Ramones...), nametnuli su se kao nezaobilazan faktor rock izričaja na ovim prostorima.

Diskografija

  • Godina zmaja (1988.)
  • Live in Amsterdam (1989., live)
  • Sexy Magazin (1990.)
  • Tko je ubio Mickey Mousea (1992.)
  • Srebrne Svinje (1993.)
  • Unpljugd (1996.)
  • Sextasy (1997.)
  • Das Beste aus der grosse Hit Parade (1999., live)
  • Debakl (2000.)
  • Tekućih 20 (2003., 2CD kompilacija)
  • Tekućih 20 (2004., DVD kompilacija video spotova)
  • Plastic Fantastic (2004.)
  • The Ultimate Collection (2007., 2CD kompilacija)
  • Jeee! Jeee! Jeee! (2009.)
TV raspored » Trenutno na programu
MTV na:
Kalendar »Kalendar
31.10. Pet Pavel
Tvornica kulture, Zagreb
03.11. Pon 10. Vip Zagreb jazz festival: Anat Cohen Quartet
KD Vatroslav Lisinski
04.11. Uto 10. Vip Zagreb jazz festival: Gerry Burton Quartet
KD Vatroslav Lisinski
06.11. Čet Michael Buble
Arena, Zagreb