• Sada Music Non Stop
  • Sljedeće 06.10H Morning Mix
  • Kasnije 07.10H 10 Biggest Tracks Right Now
  • Još kasnije 08.10H 3 From 1
Enrique Iglesias
Artisti

Enrique Iglesias

Izvor slike: Getty Images
Zvijezda latino popa Enrique Iglesias sin je svjetski slavnog španjolskog pjevača romantičnih balada Julia Iglesiasa.

Enrique je rođen je kao Enrique Miguel Iglesias Preysler, 8. svibnja 1975.g., u Madridu u Španjolskoj. Nakon razvoda braka, Julio Iglesias je preselio u Miami u SAD-u. Enrique i njegov brat došli su živjeti s njim nakon što je 1985.g. španjolska teroristička skupina ETA otela Enriqueova djeda Dr. Julia Iglesiasa Pugu pa su se članovi obitelji uplašili za sigurnost mališana. Otprilike godinu dana Enrique je živio i u Beogradu u Srbiji, s majkom Isabel Preysler koja se ondje radila kao novinarka.

Enrique je u Miamiju studirao ekonomiju, a onda se odlučio posvetiti svojoj pravoj ljubavi - pjevanju. No, nije htio uspjeh na račun očeve slave pa je svoje snimke nudio kao Enrique Martinez, "neafirmirani pjevač iz Guatemale". Također, pjevačke je ambicije krio od roditelja sve dok nije potpisao ugovor za prvi album.

Dugosvirajući debi "Enrique Iglesias" (1995.) bio je zbirka lagašnih rock balada i donio je hitove "Si tu te vas", "Experiencia religiosa", "No llores por mi", "Trapecista" i "Por amarte" koja je uključena u superpopularnu televizijsku sapunicu "Marisol". U svega tri mjeseca album je prodan u više od milijun primjeraka.

Sljedeći album "Vivir" (1997.) prodan je u više od pet milijuna primjeraka, a na promidžbenoj svjetskoj turneji gostovali su Elton John, Bruce Springsteen i Billy Joel. U svega tri godine Iglesias je prodao više od 17 milijuna nosača zvuka na španjolskom jeziku. Osvojio je mnoge važne nagrade, među kojima su Grammy, Billboard, American Music, Premio Lo Nuestro, ACE i ASCAP. 

Album "Cosas del Amor" (1998.) okreće se nešto odraslijoj publici nego što su to činili tinejdžerima usmjereni prethodni albumi. Hit singlovi bili su "Esperanza" i "Nunca te olvidare" koja je usvojena kao tema istoimene španjolske televizijske sapunice.

Godine 1999. pjesma "Bailamos" iz filma "Divlji zapad" postaje hit br. 1 u SAD-u. Prvi album na engleskom jeziku, "Enrique" (1999.) ostvaruje zlatnu ili platinastu nakladu u 32 zemlje širom svijeta te donosi američki hit br. 1 "Be With You".

Album "Escape" (2001.) najuspješniji mu je u karijeri. Hit pjesme su "Hero", "Escape" i "Don't Turn Off the Lights". Iznimno uspješna je bila i promotivna svjetska turneja u sklopu koje je održan koncert u Bukureštu kojim je lansiran rumunjski MTV.

Album "Quizas" (2002) ponovno je na španjolskom i postiže velik uspjeh. Video spot za naslovnu pjesmu prvi je glazbeni video za pjesmu na španjolskom koji je prikazan u MTV-jevu showu "Total Request Live".

Album "7" (2003)  popraćen je spektakularnom svjetskom turnejom. Sljedeći je album "Insomniac" objavio tek četiri godine kasnije, a na njemu su bili hitovi "Do You Know? (The Ping Pong Song)" i "Somebody Me".

Godine 2009. napravio je još  jednu veliku svjetsku turneju kako bi promovirao dva albuma najvećih hitova: "Enrique Iglesias: 95/08 Exitos" (2008) i "Greatest Hits" (2009).

Vezano

MTV za ponijeti! Prijavi se na naš newsletter ovdje: